12 Съвета за Работа с Мини Багер
Мини Багер

Мини багер е популярно допълнение към всеки парк от строителна техника и един от най-често отдавани под наем багери. Благодарение на гъвкавостта и лекотата на работа на машината мини багерите се използват на много строителни площадтки. По-долу сме включили обща информация за мини багер, както и няколко съвета как да работите с мини багер възможно най-ефективно и безопасно.

Какво е мини багер?

Мини багер е подобен на стандартен багер, само че е по-малък. Предлага се както с метални вериги, така и с гумени вериги и може да тежи до 6 тона. Всеки багер, който тежи повече от това, обикновено се счита за стандартен багер, въпреки че някои поставят миди багери, които са с оперативно тегло 8-10 тона в раздела „мини багер“. Размерът на кофата на мини багер пада между 300 и 800 мм. В случай, че търсите да закупите употребяван мини багер, може да се свържете с нашия отдел за продажба на употребявани мини багери.

 

Предимствата от наемането или закупуването на мини багер спрямо по-голям багер

1. По -малки щети на земята – Мини багерите са по-леки и по-малки, което означава, че причиняват по-малко повреди върху терена. Тъй като те са компактни, те са по-лесни за маневриране, работят лесно и в закрити помещения или паркинги.

2. По-лесни за маневриране – По- малките им размери ги улесняват, а завъртането им на 360 градуса ги прави идеални за работа в тесни или тесни помещения.

3. По-лесен за транспортиране – За разлика от по-големите багери, можете бързо да натоварите и разтоварите мини багер на ремарке и дори в джип. Разбира се, вие ще искате да се уверите, че ремаркето може да поддържа теглото, преди да го направите.

4. По- дълго време – Мини багерът има по-дълъг срок на годност, защото повдига по-малко тегло и носи по-малки товари. За сравнение, стандартният багер среща много по-голям стрес и напрежение във времето.

5. Повече гъвкавост  – Мини багери могат да се използват в различни видове обекти и помещения, тъй като работят с множество различни приставки. Това им позволява да се използват в различни функции в допълнение към копаенето и разрушаването. Някои от тях включват: ремонт на канализации, окабеляване, изграждане на огради, разбиване на стени с хидравличен чук, пробиване на дупки със свредло и много други.

Как да работите с мини багер: Ръководство стъпка по стъпка

Стъпка 1: Когато се качвате в багера, не забравяйте да използвате три точки за контакт, докато се повдигате и влизате. Имайте предвид, че има доста случай, които доказват, че точно това правило е причина номер едно за смърни случай, по-време на строителството. Спазвайте всички правила за работа с мини багер или друга строителна машина.

Стъпка 2 : Поставете предпазния колан. Много малко оператори поставят предпазния колан в мини багер, но това е важна част, защото може да ви спаси живота или от тежки наранявания при обръщане на мини багера.

Стъпка 3 : Затворете вратата. Някой оператори оставят вратата на багера отворена с цел да се охлаждат, но това също е много опасно. Не оставяйте вратата на мини багера отворена, а просто си включете климатика.

Стъпка 4 : Стартирайте машината, като завъртите ключа в запалването. Като преди да стартирате двигателя на багера, се уверете, че всичко е наред. Няма течове на гориво, масла и други опасно запалими течности.

Стъпка 5 : Погледнете дисплея на машината, за да видите дали има предупредителни светлини или други индикатори. Проверете нивата на горивото.

Стъпка 6 : Свалете предпазното заключване.

Стъпка 7 : Използвайте джойстика, разположен вдясно, за да повдигнете стрелата нагоре и надолу. Можете да направите това, като дръпнете джойстика назад, за да преместите стрелата нагоре и натиснете джойстика напред, за да преместите стрелата надолу.

Стъпка 8 : Използвайте същия джойстик, за да „отворите“ и „затворите“ кофата. Натиснете джойстика надясно, за да отворите кофата, и вляво, за да затворите кофата.

Стъпка 9 : Използвайте джойстика вляво, за да преместите стрелата на багера. Натискането на джойстика напред премества пръчката и издърпването й назад премества пръчката назад.

Стъпка 10 : Използвате и левия джойстик, за да завъртите кабината надясно и наляво.

Стъпка 11 : За да задвижите багера, уверете се, че греблото е повдигнато и след това използвайте педалите на пода, за да придвижите машината напред. След като препозиционирате отново, спуснете отново греблото, за да стабилизирате машината.

 

12 съвета за работа с мини багер

Преди да започнеш: 

 • Преди да стъпите на машината, е добре да стратегизирате и планирате как ще подходите към работата напред. Много оператори не успяват да обмислят адекватно своя подход преди започване на работа и това може да доведе до загуба на време и гориво. Някои стъпки, които може да искате да обмислите, включват определяне на мястото, където да поставите своята купчина. Това ще ви помогне да не се окажете случайно в полето в средата на проекта. Можете също така да искате да информирате екипа си за вашия план, за да може той да остане безопасно от пътя на вредата.
 • Вие също така ще искате да се уверите, че имате подходящ размер прикачени файлове под ръка, за да постигнете максимална ефективност.
 • Преди да стартирате проекта, тествайте багера, като го пуснете на равна повърхност, за да сте сигурни, че няма проблеми с баланса. Също така използвайте това време, за да проверите дали няма повреди на машината, като теч на масло или повреда на пистите. Трябва да влезете в навика да проверявате нивата на охлаждащата течност и смазочните материали всеки ден, преди да започнете работа.
 • Бъдете внимателни, когато движите ръката близо до кабината, за да не ударите острието или следите с кофата.
 • Уверете се, че следите на машината са разположени хоризонтално на земята. Винаги, когато можете, проверете два пъти машината на твърда основа, за да предотвратите преобръщане. Докато мини багерите обикновено са стабилни машини, вие искате да направите всичко възможно, за да осигурите безопасността на вас, багера и тези около вас. Плюс това, ако се опитвате да копаете изкоп на ниво, няма да можете да го направите, освен ако вашата машина не е на първо ниво.
 • Това може да се разбере, но никога не прехвърляйте кофа над хората. Това също трябва да включва хора в кабините.
 • Обърнете внимание на обкръжението си, особено на това, което често се пренебрегва, като например препятствия над главата или заровени под земята. За това са направени огледалата и камерите на багера – използвайте ги.
 • Когато копаете, внимавайте да не работите твърде близо до ръба, особено ако почвата е мека и податлива на пещери.

 

Съвети за ефективна работа с багер

Подгответе се, подгответе се, подгответе се – Това е толкова важно, че може да се повтаря. Можете да увеличите ефективността, като планирате предварително. Това включва визуализиране на начина, по който работата ви ще напредва, и дори създаване на картографирано ръководство с помощта на колове, връв или тебешир. Когато създавате своя план за работа, опитайте се да намерите начини, по които можете да сведете движението на машината до минимум. Това ще ви спести време, ще сложи по-малко часове и напрежение на машината и дори може да

 • Не забравяйте да проверите и да попитате за всички комунални услуги, които преминават през строителната площадтка, преди да започнете да копаете.
 • Гресирайте машината всеки ден и извършвайте редовни проверки за поддръжка. Не забравяйте да проверявате въздушните филтри на всеки 50мото часа и да отстранявате отпадъците на всеки 100 часа.
 • Използвайте функцията за автоматично празен ход, тъй като това може да помогне за спестяване на гориво и предотвратяване на ранното износване на машината.

 

Резервни части за мни багер

В случай, че вече имате мини багер или друга строителна машина, можете да закупите всички консумативи, филтри, масла, резервни части или прикачен инвентар от Партс Машинери Плюс – доставчик на резервни части за строителна техника от висок клас.

Отдел Резервни Части

ул. „Околовръстен път“ 454Б, 1532 София
(+359) 089 302 3818
parts@pmp.bg

Отдел Употребявани Машини

ул. „Околовръстен път“ 454Б, 1532 София
(+359) 089 501 9199
machine@pmp.bg