1500 работни места в завоидте за багери JCB са изложени на риск
JCB комбиниран багер

Близо 1500 работни места в JCB са изложени на риск, тъй като търсенето на машини е намаляло с 50%

Производителят  на комбинирани багери JCB, казва, че 500 служители от компанията JCB ще бъдат уволнени и 1000 души допълнителен персонал под заплаха, поради коронавируса.

Грейм Макдоналд, изпълнителен директор на JCB, заяви, че бизнес климатът означава, че компанията „няма друг избор, освен да вземе трудни решения за адаптиране към тази нова икономическа реалност“.

„JCB трябваше да действа бързо за дългосрочното оцеляване на бизнеса“, каза той. „През 2020 г. бяхме планирали да продадем и произведем над 100 000 машини. С толкова глобална несигурност тази цифра в момента изглежда повече като 50 000 машини.

„В резултат на това нямаме друг избор, освен да приведем базата на разходите си към търсенето през останалата част от годината. Никой бизнес не би могъл да предвиди мащаба на кризата Covid-19 и нейните икономически последици. Силно съжаляваме, че трябваше да предприемем тези стъпки, за да преструктурираме бизнеса и че това ще окаже влияние върху толкова много хора. “

В Обединеното кралство JCB работят около 6700 служители, директно или чрез агенции. По-голямата част от служителите му в момента се размиват до края на май, след като производството спря през март, когато страната премина в заключване.

Канцлерът обяви тази седмица, че схемата за разгръщане ще бъде удължена до края на октомври, но от август работодателите ще трябва да внесат дял от заплащането на работниците си.