Комбиниран Багер Товарач JCB 3CX
Комбиниран багер товарач JCB 3CX
Комбиниран багер товарач JCB 3CX е багер-товарача номер едно в света (заедно с JCB 4CX). Моделът 3CX е разработен като част от програмата JCB Efficient Design. Добрата ефективност на тази машина и ниските експлоатационни разходи спомагат да се справят с високите цени на горивата и опазването на околната среда. Най-просто казано, модерната технология дава възможност на комбиниран багер товарач JCB 3CX да използва всяка капка гориво с максимална ефективност. В резултат на това при извършване на стандартни маневри на шофиране, натоварване, разтоварване и изкопни работи, както и при работа на празен ход, багерният товарач JCB 3CX, оборудван с 63 kW ефективен двигател Dieselmax, който осигурява средни икономии на горивото до 16% и намалява емисиите и шума. А увеличените интервали между зареждането позволяват продължителен и продуктивен труд.

Тази ефективност и другите предимства на комбиниран багер JCB 3CX, не се ограничават само до това

Комбиниран багер товарач JCB 3CX с най-висока производителност в света за стандартни работни цикли.Оборудван е с известния двигател JCB Dieselmax. Най-добрите в класа на производителност при изкопни работи и работа с материали – позволява ви да местите повече материал на час. Ефективна хидравлична система с три помпи. Обновена кабина. JCB е лидер на пазара, така че всеки произведен багер-товарач JCB е проектиран по значително по-високи стандарти от своите конкуренти. Процесът на разработване на модела JCB 3CX е отнел повече от три години. Той е включил най-сложните оперативни тестове, които човек може да се представи. Направени са тестове на всички видове задачи , при различен климат, включително и в Арктика.  

Тестовете не свършват с това – всеки нов комбиниран багер товарач JCB 3CX преминава около 600 проверки при производствената линия.

Преди да се започне масовото производство, многобройни прототипи, предварително сглобени машини и прототипи на JCB 3CX са щателно тествани в производствени съоръжения, в транспортни лаборатории и други. Освен това е проведено пълно проучване на електромагнитната съвместимост, за да се гарантира, че сигналите на мобилните телефони и радиовълните не влияят на работата на машината. Гарантирано е, че хидравличните маркучи работят при температури до -40 ° C, а всички JCB 3CX материали са тествани за устойчивост на екстремни температури, химикали, сол, масло и слънчева светлина за максимална защита.  

Комфорт при работа с комбиниран багер товарач JCB 3CX

Моделът JCB 3CX е проектиран специално, за да осигури удобна и продуктивна работа за оператора през целия ден. Луксозната седалка с въздушно отопление е само една от характеристиките на ергономичната и стилна кабина  най-добрата в своя клас. Като допълнение, кабината JCB 3CX е изолирана и поставена върху гумени държачи, за да осигури ниски нива на шум и вибрации. Контролите в кабината на този багер-товарач JCB включват LCD панел, който показва времето за работа на машината, нивото на горивото и системните сигнали. 360-градусов изглед се отваря през тонирани прозорци, което увеличава комфорта, производителността и безопасността на оператора. По-специално, иновативната изпъкнала форма на задното стъкло от една част позволява на операторите на JCB 3CX да гледат директно в изкопа, докато копаят. Ефективност на модела JCB 3CX JCB 3CX осигурява висока производителност. На първо място, стандартна хидравлична система с три помпи EcoDig осигурява висок хидравличен дебит и налягане при по-ниски обороти на двигателя, спестявайки до 15% гориво при копаене. При работа с JCB 3CX при ниски обороти на двигателя, емисиите на въглероден диоксид се намаляват (до 15%) и се износва двигателят. Като допълнение, това подобрява производителността чрез увеличаване на интервала от време между зареждането.  

Нови технологии в комбиниран багер товарач JCB 3CX

Комбиниран багер товарач JCB 3CX използва технологията JCB EcoRoad за максимална ефективност и производителност на пътя. Благодарение на патентованата технология JCB TorqueLock – заключване на конвертора на въртящия момент се използва за първи път при багер товарача, системата EcoRoad намалява разхода на гориво с до 25%, като същевременно увеличава скоростта и работната площ с 10%. Друга характеристика на JCB 3CX е хидравличният контрол на скоростта, който автоматично изключва първата хидравлична помпа, когато изберете четвърта предавка. Това допълнително намалява разхода на гориво. И най-важното, за да се осигури оптималната работа на този багер-товарач JCB, е специално разработеният двигател Dieselmax.

Технически характеристики JCB 3CX

<p>Към базовия модел и неговата модификация могат да бъдат монтирани различни приставки. Кофа – стандартна, максиларна, конична, дълбока, за копаене в канавки и вила.</p> <p>Универсалната кофа на челюстта е 6 в 1 и заслужава специално внимание: тя копае, движи се, товари, гребе, изравнява земята. Максималната дълбочина на копаене на багера JCB 3CX – разстоянието от почвената повърхност до долната стена на кофата е 4,24 м. За модела 3CX Super тази цифра е 4,37 м. Ако има допълнително оборудвате машината с телескопична дръжка, дълбочината на копаене ще се увеличи до 5,46 и 5,5 м.</p>

Двигателите за модела JCB 3CX

Оборудването на модела от серията 3CX, е оборудвано с 4,4-литрови 4- цилиндрови силови агрегати JCB Dieselmax. Турбокомпресорният двигател, който е монтиран на багера 3CX, е по-мощен (92 срещу 85 к.с. при базовия модел 3CX) и има по-голям въртящ момент. В зависимост от режима на работа, разходът на гориво при 3CX варира от 6 до 10 литра, при Super – от 9 до 15 литра на час. Тази икономия се постигат благодарение на увеличения въртящ момент в диапазона на по-ниските скорости.

Модификации на комбиниран багер товач JCB 3CX

Има няколко модификации на багер-товарач 3CX. Те се различават по конфигурацията и по възможността да се прикачат приставки. Най-популярният е 3CX Super. Основното, което отличава модела Super от стандартните „три“, е модифицирано шаси и колела със същия размер. Те осигуряват по-голяма способност и товароносимост, но тези допълнителни предимства са необходими само ако специалната машина ще служи главно и като товарач. В същото време базовият багер има по-добра маневреност поради малките предни колела. Диаметърът на завъртане в края на кофата без спиране за 3CX е 10,4 м, за 3CX Super почти метър по-дълъг – 11,15 м. При външните колела диаметърът на завиване със спиране достига съответно 6,9 и 8 метра. Има различия в проходимостта на въпросната технология. Ъгълът на влизане на класическия багер 3CX е 66 °, докато модификацията на Super – 74 °. Изходните ъгли и в горната част на препятствието между колелата не се различават толкова значително: 20 ° срещу 19 ° и 120 ° срещу 118 °. И двете превозни средства могат да бъдат оборудвани или със синхронизирана 4-степенна JCB Syncroshuttle скоростна кутия, която ще ви позволи да сменяте предавките без усилия.

Оборудване и комфорт на JCB 3CX

Максималният капацитет на кофата с челюстта 6 в 1 е 1 кубически метър. Кабина на оператора Площта на остъкляване е 6,4 м. Задните и страничните прозорци се отварят изцяло или частично. Нивото на шума в кабината е най-ниското сред тези модели – 73 dB. Регулируема седалка с механично окачване, удобно разположение на контролните лостове, наличието на радиосистема и радио с два високоговорителя, нагревател и вентилатор за стъкло с три скорости, почистващи и шайби на предните и задните стъкла, големи огледала за обратно виждане – всичко това създава удобни условия за работа на оператора.</p> Моделите на конкурентите, сравними по технически спецификации, са: JCB 1400, BM-Volvo G612, Venieri 6.23B, Fiat Kobelco EX 90.2 2WD, Tarsus 828B, Cukurova 828B, JCB 214S, Fiat Kobelco EX 90.2 4WD, Terex-Fermec TX 760 56, Terex Fermec TX 760 64.

Защо трябва да заложите на комбиниран багер товарач JCB 3CX?

Багерите-товарачи JCB 3CX се ремонтират лесно и имат ниски разходи за поддръжка. Багер товарачи са с минимален шум, намалени вредни емисии и дълъг експлоатационен живот на ключовите компоненти и възли. Електрическият двигател, предлага максимална надеждност при извънпътни условия. Спестява до 25% гориво и увеличава скоростта на пътуване. Механизмът на хидравличната стрела JCB Powerslide елиминира необходимостта от ръчно движение на стрелата при смяна на позициите.<br>Хидравличният съединител ускорява промяната на закрепването и увеличава производителността. Системата за удължаване на кофата Extradig разширява дръжката на кофата с 1,2 м, което намалява честотата на движение на машината. Двигателят и въртящия момент на JCB осигурява по-нисък разход на гориво и по-ниски експлоатационни разходи.